kzk-ekofПредставнице Комисије за заштиту конкуренције – Марина Јоксимовић, виши саветник у Сектору за утврђивање повреда конкуренције, Мирослава Ђошић, виши саветник у Сектору за правне послове и Јелена Граховац, виши саветник у Сектору за економске анализе биле су у дводневној службеној посети аустријском телу за заштиту конкуренције.

Посета је организована на основу договора о сарадњи са претходног билатералног састанка председника Комисије др Милоја Обрадовића и генералног директора aустријске Савезне управе за заштиту конкуренције др Теодора Танера, у циљу обуке у домену ненајављених увиђаја.

Током посете одржано је низ састанака са представницима аустријског тела за заштиту конкуренције на којима су размењена искустава у домену спровођења ненајављенoг увиђаја, као једним од најзначајнијих „алата“ за прикупљање доказа у случајевима откривања картела.

Осим о правним питањима из домена спровођења увиђаја, било је речи о искуствима из програма за ослобођење од мере заштите конкуренције (leniency program), форензичким алатима које користе на терену и приликом извођења доказа за суд, као и актуелним темама којима се,у области спровођења секторских анализа,тренутно баве аустријско и српско тело за заштиту конкуренције.

Посета је оцењена као одличан вид билатералне сарадње институција и врло корисна у циљу усавршавања вештина запослених у Комисији за заштиту конкуренције Републике Србије.

Делегацију српске Комисије, примили су генерални директор, заменик директора, представник сектора који спроводи увиђаје, представници форензичког сектора и представник економског сектора.