новембар « 2019 « Комисија за заштиту конкуренције
Почетна страна » 2019 » новембар
Изабран нови председник и чланови Савета Комисије за заштиту конкуренције

kzkНародна скупштина Републике Србије на Петој седници Другог редовног заседања, одржаној 14. новембра 2019. године, донела је Одлуку о избору председника и три члана Савета Комисије за заштиту конкуренције.

За новог председника Комисије изабран је Небојша Перић, а за чланове Савета Комисије, Мирослава Ђошић, Данијела Бокан и др Синиша Милошевић. Сви кандидати су изабрани на предлог Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине, на период од пет година.

Одлука и именовању је објављена у „Службеном гласнику Републике Србије“ број 81 од 15. новембра 2019. године

Комисија организовала семинаре о конкуренцији за студенте у Београду, Новом Саду и Нишу

kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције, у сарадњи са Комисијом за фер трговину Јапана организовала је семинаре за студенте основних, мастер и докторских студија факултета у Београду, Новом Саду и Нишу.

На првом семинару, студентима су се обратили Њ.Е. Ђунићи Марујама, амбасадор Јапана у Републици Србији и директор музеја Слободан Вуксановић, а стручни предавачи су били Гордана Булатовић, руководилац Сектора за заступање политике заштите конкуренције и међународну сарадњу, Нина Васић, виши саветник у Сектору за заступање политике заштите конкуренције и међународну сарадњу, Такухиро Коно, руководилац сектора за стратешко планирање у Комисији за фер трговину Јапана и Атсуши Накахама, руководилац сектора за међународну сарадњу Комисије за фер трговину Јапана.

kzk-ekofСви академци су били у прилици да се упознају са основним принципима политике заштите конкуренције, уз представљање конкретних примера из праксе борбе против картела и других облика кршења конкуренције.

Комисија за заштиту конкуренције организовањем оваквих семинара жели да заинтересује и мотивише студенте за бављење заштитом конкуренције у свом академском раду, као и да у овој области пронађу интересовање за будућу професиноалну каријеру.

Семинари су одржани у Педагошком музеју у Београду и Ректоратима универзитета у Новом Саду и Нишу.

Реализација семинара је подржана од стране Амбасаде Јапана у Београду, као и Агенције за међународну сарадњу Владе Јапана.

kzk-ekofkzk-ekof

Позитивне оцене Комисије од стране инвеститора

kzkСавет страних инвеститора у Србији представио је традиционално издање „Беле књиге“ за 2019. годину – приказ виђења пословне климе, као и препоруке за њено унапређење из угла улагача.

Страни инвестатори су и ове године констатовали значајан напредак у раду Комисије за заштиту конкуренције, повећање обима активности Комисије у различитим областима њене надлежности, као и спремност за коришћење сложених механизама који су јој на располагању у складу са Законом.

У документу се похваљује што Комисија све интензивније примењује напредније економске анализе у поступцима испитивања повреда конкуренције и сложенијих концентрација, као и коришћење нових економетријских софтвера којим се повећава квалитет економских анализа у предметима који се воде пред Комисијом.

У овогодишњој „Белој књизи“ се наводи и: „У 2018. години Комисија је наставила да бележи константан напредак на пољу развоја свести о значају заштите конкуренције („competition advocacy”) и боље комуникације за јавношћу. Комисија редовно обавештава јавност о својим активностима, а највећи део одлука Комисија објављује на званичној интернет страници. Међутим, приметно је да Комисија не објављује све одлуке у релевантним областима или да их објављује са значајним закашњењем, што не доприноси транспарентности рада нити правној сигурности. Комисија је на својој страници објавила “Водич кроз права и обавезе странака код којих се спроводи ненајављени увиђај”, као и лифлет о политици помиловања („leniency“ програм). Овакав напредак у развоју свести јавности о политици конкуренције изузетно је важан, јер доприноси општем побољшању постојећег правног оквира и омогућава боље разумевање правила конкуренције, активности и значаја Комисије од стране јавности и медија.“

И овогодишња препорука инвеститора је да Комисија настави са доношењем подзаконских аката која дефинишу одређене категорије од кључне важности за употпуњавање правног оквира заштите конкуренције, објављивањем публикација о релевантним дефиницијама тржишта, као и израдом јасних смерница и упутства која садрже начин примене одређених одредби Закона, ради унапређења транспарентности и правне сигурности.

Објављен превод OECD Смерница за борбу против намештања јавних набавки и Препорука Савета OECD-а о борби против намештања понуда у јавним набавкама

kzkКомисија за заштиту конкуренције је, заједно са италијанским партнерима, у оквиру Твининг пројекта „Будући развој заштите конкуренције у Србији“, урадила српски превод OECD Смерница за борбу против намештања понуда у поступцима јавних набавки и Препорука Савета OECD-а о борби против намештања понуда у јавним набавкама.

Смернице пружају свеобухватан приказ могућих стратегија наручилаца, са циљем онемогућавања намештања јавних набавки од стране једног или више понуђача.