decembar « 2022 « Komisija za zaštitu konkurencije
Početna strana » 2022 » decembar
Peto predstavljanje Smernica za izradu programa usklađenosti poslovanja sa propisima o zaštiti konkurencije održano u Kragujevcu

kzkKomisija za zaštitu konkurencije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS) predstavila je Smernica za izradu programa usklađenosti poslovanja sa propisima o zaštiti konkurencije u Kragujevcu.

Peto predstavljanje je održanao kao tematska sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog upravnog okruga u proširenom sastavu na kojoj je prvi put prezentovano i štampano izdanje Smernica.

U nameri da učesnicima na tržištu pomogne u procesu donošenja programa usaglašavanja poslovanja sa pravilima o zaštiti konkurencije (eng. compliance program), Komisija ovim radionicama i Smernicama daje opis i pojašnjenja pojedinih „koraka“ u donošenju takvih programa kao i pravila zaštite konkurencije, kao i listu pitanja kroz koju učesnici na tržištu mogu da ocene postojanja rizika povrede konkurencije.

Do sada su održana predstavljanja Smernica u Beogradu, Čačku, Nišu i Novom Sadu, na kojima je prisustvovalo više stotina učesnika. Komisija planira da nastavi sa aktivnostima podizanja znanja o pravu konkurencije i u 2023. godini kroz predavanja i radionice, a koja bi bila namenjena određenim sektorima na kojima posluju učesnici na tržištu.

Komisija učestvovala na 21. godišnjoj konferenciji OECD-a pod nazivom “Globalni forum o konkurenciji“

kzkKomisija za zaštitu konkurencije učestvovala je na 21. godišnjoj konferenciji “Globalni forum o konkurenciji“, koju tradicionalno organizuje Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), u svom sedištu u Parizu.

Na ovogodišnju konferenciju bile su pozvane zvanice iz oko 110 tela za zaštitu konkurencije i međunarodnih organizacija, a teme su bile: ,,Ciljevi politike konkurencije“, ,,Subvencije, konkurencija i trgovina“, ,,Interakcija između tela za zaštitu konkurencije i sektorskih regulatora“ i ,,Mere i obaveze (remedies and commitments) u slučajevima zloupotrebe dominantnog položaja“.

U uvodnom delu konferencije, učesnicima skupa obratili su se visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i to generalni sekretari OECD-a i UNCTAD-a, Matias Korman i Rebeka Grinspen, izvršna potpredsednica i komesarka za konkurenciju Evropske komisije, Margret Vestager, predsedavajući Komiteta OECD-a za konkurenciju, Frederik Ženi i direktor Direktorata OECD-a za finansijska i poslovna pitanja, Karmin di Noja.

Predstavnici Komisije su drugog dana tokom panela imali izlaganje vezano za prethodno dostavljeni pisani prilog i odnos Komisije sa nacionalnim sektorskim regulatorima.

Konferencija je predstavljala dobar vid povezivanja Komisije sa predstavnicima tela za zaštitu konkurencije iz celog sveta, zatim, aktuelizacije kontakata sa telima za zaštitu konkurencije iz regiona u periodu nakon pandemije korona virusa i konačno, direktnog predstavljanja Komisije u međunarodnoj areni.

Predstavnici Komisije učestvovali na okruglom stolu posvećenom temi zaštite konkurencije u postupcima javnih nabavki

kzkU okviru projekta „Efektivne javne nabavke u službi ekonomskog rasta“, koji sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA), 30. novembra 2022. godine održan je okrugli sto pod nazivom „Zaštita konkurencije u javnim nabavkama“.

Inostrani gost na okruglom stolu bio je gospodin Đanluka Sepe iz italijanskog tela za zaštitu konkurencije, koji je predstavio praksu, izazove i preporuke u ovoj oblasti. Od domaćih učesnika, okrugli sto okupio je predstavnike Komisije za zaštitu konkurencije, Kancelarije za javne nabavke, Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i Agencije za sprečavanje korupcije.

Cilj okruglog stola bilo je isticanje važnosti zaštite konkurencije u postupcima javnih nabavki i dodatno povezivanje i učvršćivanje saradnje između institucija koje su nadležne u pomenutoj oblasti.

Završna konferencija projekta organizovana je 1. decembra 2022. godine uz prisustvo visokih zvanica.