kzkПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић и заменица министра државне управе за тржишну регулацију Народне Републике Кине, Ган Лин, потписали су Меморандум о разумевању између две институције.

Реализацијом Меморандума ће се обезбедити оквир за унапређење сарадње између Комисије и Државне управе за тржишну регулацију при спровођењу закона и политике заштите конкуренције и стварања повољних услова за развој билатералних односа.

Меморандум има за циљ имплементацију и делотворно спровођење закона о заштити конкуренције због његове важности за ефикасно пословање, добробит грађана, као и трговину Кине и Србије.

Предвиђено је да ће се сарадња Државне управе за регулацију тржишта Народне Републике Кине и Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије, одвијати кроз техничку сарадњу путем програма обука, радионица и сарадњи при истраживању, организовању састанака између кинеских и српских високих званичника у области заштите конкуренције, израду специјализованих анализа и размену искустава у спровођењу закона заштите конкуренције. Ово је, иначе, прва посета делегације Државне управе за тржишну регулацију НР Кине, након институционалне реформе која је извршена у овој земљи.

Председник Комисије истакао је да је почетак сарадње са кинеским колегама изузетно важан због још веће правне сигурности страних инвеститора који улажу у Србију, а међу којима је све више кинеских.

Заменица министра Државне управе за регулацију тржишта НР Кине исказала је велику захвалност на гостопримству и најавила могућност интензивирања сарадње, посебно у сегменту едукације.

Свечаном пописивању су присуствовали и чланови Савета и представници Стручне службе Комисије за заштиту конкуренције и високи званичници Државне управе за регулацију тржишта.

Ово је 14 споразум о сарадњи који Комисија потписује са другим телима за заштиту конкуренције из региона и света.