kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije učestvovala je na međunarodnoj konferenciji „Primeni propisa o zaštiti konkurencije u Srbiji – status i perspektive“ koja je održana u organizaciji advokatske kancelarije CMS Beograd, člana CMS grupe, a u cilju postizanja veće vidljivosti aktivnosti na promovisanju politike zaštite konkurencije.

Predsednik Komisije dr Miloje Obradović održao je uvodno izlaganje, dok su članovi Saveta Komisije Čedomir Radojčić i dr Veljko Milutinović bili panelisti na obe organizovane sesije.

Konferencija je bila fokusirana na različita iskustva u primeni prava konkurencije koristeći primere iz prakse iz zemlje i Evrope, o važnosti zaštite prava konkurencije.

Dr Obradović predstavio je dosadašnje aktivnosti i planove Komisije za zaštitu konkurencije, koja koristeći pristupe i metode dostupne u okviru postojećih zakona, intenzivno radi na očuvanju konkurencije u skladu sa evropskim standardima, po čemu je i prepoznata kao jedna od najaktivnijih komisija u regionu.

Predsednik Komisije je podsetio i da je, u upravo objavljenom Izveštaju o napretku, Evropska komisija ocenila da je, u prethodne dve godine, povećana implementacija Zakona o zaštiti konkurencije, kako po broju pokrenutih predmeta, tako i po veličini i značaju kompanija čijim aktivnostima se bavi Komisija za zaštitu konkurencije.

Organizovane dve sesije konferencije obuhvatili su teme javno-pravne i privatno pravne implementacije.

Na prvom panelu, na kome je učestvovao član Saveta Komisije Čedomir Radojčić, raspravljalo se o otkrivanju i praćenju povreda konkurencije, zatim o linijensi (leniency) programima, kao i o nenajavljenim uviđajima.

U fokusu drugog panela, sa temom privatno-pravne implementacije, kao ključno je postavljeno pitanje – koja je verovatnoća da tužbe za naknadu štete postanu realna mogućnost u Srbiji i šta treba promeniti u postojećem pravnom okviru zaštite konkurencije. Na ovoj sesiji je, ispred Komisije, učestvovao član Saveta dr Veljko Milutinović.

Na konferenciji su učestvovali i Nikolas Banašević iz Direktorata za konkurenciju Evropske komisije, kao i dr Harald Kalenberg – partner u advokatskoj kancelariji CMS iz Štutgarta, inače rukovodilac CMS grupe za pravo zaštite konkurencije.

Opšti zaključak učesnika Konferencije je da je u Srbiji načinjen veliki pomak na polju zaštite konkurencije, posebno po pitanju efikasnosti postupaka i razvijanju svesti o značaju ove teme. Takođe je konstantovano i da još postoji prostor za napredak, posebno u oblasti tužbe za naknadu štete koja je kompanijama i potrošačima prouzrokovana povredom konkurencije.