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The Securities Commission (hereinafter referred to as the Applicant) has addressed the Commission 

for Protection of Competition by submitting a request entered under number 1/0-06-409/09-1 of 

October 19, 2009, requesting opinion in reference to the implementation of provisions of Articles 

17, 61 and 63 of the Law on Protection of Competition (“Official Gazette of the RS”, no. 51/2009, 

hereinafter referred to as the Law) with the objective of amending Article 5(2/10) of the Rulebook 

on the content and form of take-over bids of shares (“Official Gazette of the RS”, nos. 53/08, 

100/06 and 30/08). 

 

The Applicant has requested responses to several hypothetical questions, considering that such 

issues are not regulated in the transitional and final provisions of the Law.  

 

Pursuant to the provisions of Article 21(1/8) of the Law, in reference to the request concerned, the 

Commission for Protection issues the following  

 

OPINION 

 

The obligation to notify concentration from Article 63 of the Law is immanent to the provision from 

Article 25(1) of the previously valid Law on Protection of Competition (“Official Gazette of the 

RS”, no. 79/2005, hereinafter referred to as the previous Law), envisaging the preclusive term for 

notifying concentration that has occurred, provided creation of conditions laid down in Articles 21 

and 23 of the previous Law, that is, Articles 17, 61 and 63 of the Law. In this respect, and 

particularly in the light of the provision from Article 63(1/2), it is clear that the notification of 

concentration can be submitted to the Commission within 15 days from the announcement of public 

invitation, offer or closing of offer. Accordingly, it is possible to avoid situation in which the party 

to potentially assume shares would be forced to perform related notification, although following the 

publication and/or closing of offer has failed to become the majority shareholder nor has acquired 

the decisive managerial influence in the target company.  

 



Obligation to notify on concentration laid down in Article 63 of the Law relates to undertakings 

partaking in business transactions more closely described in Article 17 of the Law, and only in the 

case of fulfilment of conditions from Article 61(1) of the Law. However, Article 61(3) of the Law 

stipulates the obligation to notify on concentration implemented by means of a takeover bid within 

the meaning of regulation governing takeover of joint stock companies, regardless of the fulfilment 

of conditions from Article 61(1) of the Law. At the same time, the change of control in the planned 

business transaction represents an important fact for assessing the obligation to notify on 

concentration, thus the Commission for Protection of Competition takes as an important moment 

the acquisition of the controlling interest in the share capital, but also the acquisition of possibility 

to perform a decisive managerial influence in the target company, or respectively, the quality of 

control executed on the part of a single or several shareholders in the company acquired following 

the implemented transaction, regardless of the simple percentual share which may, but does not 

necessarily imply the controlling interest in the share capital.  

 

In the case that an undertaking has acquired the controlling stock prior to the entry into force of the 

Law, and subsequently submits the request for takeover of remaining shares in the target company, 

it is clear that such party is not obligated to submit notification for approval of concentration being 

that the control has already been acquired, as per your statement, of controlling stock, thus the 

change of control in the target company has already taken place. However, in the case of acquiring 

the controlling stock where related concentration is not notified before the Commission prior to the 

entry into force of the Law, such transaction must be notified under the provisions of Article 63 of 

the Law; that is, in the case that the share takeover transaction executed prior to the entry into force 

of the Law has not secured the effective control over the target company (i.e. independent decision 

making pertaining to the most important, strategic business decisions, independent disposal of 

assets of higher value, minority shareholder’s veto right not exclusive toward the protection of 

minority shareholders’ interests, etc.), but the full control is acquired only by acquiring the 

additional share capital following the entry into force of the Law, that would imply that created 

concentration should also be notified under the provisions of Article 63 of the Law.  

 

In the case that the party has acquired the controlling stock package prior to the bid, and following 

the start of implementation of the Law, the party acquiring the controlling interest (by executing a 

takeover over controlling package of stocks and/or management rights) is obligated to notify the 

Commission on created concentration under the provisions of Article 63 of the Law.  

 

In the case that the party is not in disposal of the controlling interest in the target company when 

submitting the bid for takeover of shares in the target company, it is not obligated to submit 

notification on concentration, but the said notification may be submitted following the closure of 

bid within 15 days, as stipulated in Article 63 of the Law. This is particularly expedient given that 

the bidder does not need to acquire the controlling stock package or the package securing the 

controlling management rights, thus it cannot be considered that the concentration between 

undertakings has occurred at all.    

 

 

PRESIDENT OF THE COMMISSION  
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