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SUBJECT: Opinion on the implementation of competition policy regulations   

 

In the request entered under number 1/0-06-515/09-1 of November 23, 2009, you have requested 

opinion on the implementation of competition policy regulations, namely: 

1. does the Law on Protection of Competition permit manufacturers to appoint distributor on 

an exclusive basis for further sales to the so-called small buyers, while keeping the direct 

sale operations for the so-called bigger buyers; 

2. is it considered as a restrictive agreement if manufacturer contractually obligate distributor 

of its own products not to distribute competitive products; 

3. is it considered as a restrictive agreement if manufacturer contractually obligate distributor 

of its own products not to distribute any other products within the sector where its own 

products are distributed, and 

4. is it considered as a restrictive agreement if agreement sets the amount of rebate which 

products buyer can transmit to its buyers. 

 

Pursuant to Article 21(1/8) of the Law on Protection of Competition (“Official Gazette of the 

RS”, no. 51/09, hereinafter referred to as the Law), in reference to the submitted request, 

Council of the Commission for Protection of Competition on the 140
th

 session held on 

December 1, 2009, issues the following opinion.         

 

1. Under Article 10 of the Law, agreements between undertakings which as their purpose or 

effect have a significant restriction, distortion or prevention of competition in the territory of 

the Republic of Serbia are prohibited and void, except in cases of exemption from the 

prohibition pursuant to this Law. Exclusive distribution agreement per its nature restricts 

competition, but such agreement may be exempt from the prohibition under conditions 

stipulated by the law and by-laws. Conditions for exemption from the prohibition are 

prescribed in Articles 11 and 12 of the Law, as well as in Article 13 of the Law, or 

respectively, by the planned enactment of the Regulation where categories of agreement 

exempt from the prohibition will be set and special conditions for exemption from the 

prohibition of restrictive agreements will be more closely stipulated. Also, agreements of 



minor importance are allowed provided that the total market share of the participating 

parties on the relevant market does not exceed amounts set in Article 14 of the Law, unless 

the purpose of horizontal agreement is price setting or limitation of production or sales, or 

division of sourcing market, as well as if the purpose of vertical agreements is price setting 

or division of market. The same is relevant for the referred distribution agreement in which 

manufacturer keeps for its self the so-called bigger buyers, meaning that such provision per 

se is not prohibited. 

 

2. Agreement in which manufacturer obligates distributor of its own products not to distribute 

competitive products is considered as an exclusive distribution agreement, which may be 

exempt from the prohibition only under conditions stipulated by the law and by-laws, and 

thus, the said provision will be assessed within the context of entire agreement, that is, its 

duration, competitive conditions on the relevant market and market share of the parties to 

the agreement. 

  

3. Provision of the agreement in which manufacturer obligates distributor of its own products 

not to distribute within the distribution sector not only competitive products but also any 

other products, represents the imposition of restriction which only under exceptional 

circumstances could fulfil the general conditions for exemption from Article 11 of the Law. 

This provision in principle prohibits distributor to undertake business activities that are in no 

relation with the distribution of manufacturer’s products, and for that reason there are no 

economic reasoning for contractual arrangement of such provision, thus in the majority of 

cases such provision could not be exempt from the prohibition. 

 

4. Agreement in which seller sets the amount of rebate which products buyer can transmit to its 

buyers represents an agreement that significantly restricts competition, considering that the 

buyer as an undertaking is free to independently undertake its business activities. In such 

manner, seller indirectly sets the buyer’s retail price of products, due to which in accordance 

with Article 10 of the Law such agreement would be considered as restrictive, that is, as an 

agreement that directly or indirectly sets the purchase or selling prices or other conditions of 

trade, while such agreements are considered as prohibited and void. Imposing such 

obligation against any buyer represents a restriction which no vertical agreement should 

contain. Hence, in Article 14 of the Law is stipulated that even agreements of minor 

importance cannot be allowed if the purpose of vertical agreements is price setting or 

division of market. 
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